Vrijdag 17 mei 1940

Ontvang rapport van hulpexpedities naar Rotterdam. Woensdagavond was de brandweer met motorspuit aangekomen. Het was moeilijk leiding te vinden.

Mannen zijn gaan blussen bij de Bijenkorf, samen met de Amsterdamse brandweer. Er is hard gewerkt om uitbreiding tegen te gaan.

In de nacht nieuwe branden in zijstraat Witte de Withstraat. Om 6 uur geblust. Toen bleek, dat er geen taak meer was, is ingerukt.

Om het verbrande en vernielde centrum was een cordon getrokken. De indruk is, dat de grootste verwoestingen zijn aangericht door brandbommen. Opruimingsploegen hebben puinhopen opgeruimd in en om het Hoofdbureau van Politie, waar een voltreffer op was gevallen, die niet was ontploft.

Het blijkt, dat het nodig is, dat de luchtbescherming weder goed wordt georganiseerd.

Er zijn vele vluchtelingen uit Rotterdam, die geholpen moeten worden. Het Vrouwelijk Vrijwilligers Corps heeft weer aanstonds een taak.

Door mij wordt in overleg met de Kamer van Koophandel ingesteld een Commissie om het economisch leven zo goed mogelijk te doen functioneren. Ook stel ik een Commissie in, in het belang van de levensmiddelenvoorziening.

De huisvesting van troepen geeft geen moeilijkheden. Militairen voorzien geheel in eigen behoeften.

Ik regel met de Utrechtse pers het dagelijks verstrekken van inlichtingen aan de burgerij. Gewaarschuwd wordt tegen water uit grachten en sloten, mede in verband met het opvoeren op hoog peil.

Het blijkt nodig te waarschuwen tegen prijsopdrijving, tegen oppotten van geld. Het publiek wordt ingelicht over betaling met Reichskredietkassenscheine.

Een nieuwe periode is aangebroken.

Deze website is mede tot stand gekomen met informatie en beeldmateriaal van Oud-Utrecht en Het Utrecht's Archief.